Wat houdt dat in, een rijopleiding?

Lessen, theorie, tussentijdse toets, bijzondere verrichtingen; er komt aardig wat op je af als je leert autorijden. We geven hieronder een korte samenvatting van wat je te wachten staat.

Het begin
Je begint met het leren bedienen van de auto en ondertussen werken we aan je verkeersinzicht.
Verkeersinzicht houdt in dat je als chauffeur op de juiste manier reageert op situaties in het verkeer. Bijvoorbeeld wat de volgorde van oversteken op een kruispunt is, het tijdig leren herkennen van mogelijke gevaren en weten hoe je daarop reageert. Rent er ineens een kind de weg op? Dat heb jij ruim op tijd in de gaten, waardoor je direct het gas kan loslaten of kan remmen. Een goed verkeersinzicht zorgt voor meer veiligheid op de weg.

Bijzondere verrichtingen
Bijzondere verrichtingen zijn een onderdeel van je praktijkexamen. Denk hierbij aan parkeren en omkeren in verschillende situaties. Met slimme tips & tricks leer je om dit handig én veilig te doen.

Theorie-examen
Het theorie-examen is natuurlijk een belangrijk onderdeel bij het halen van je rijbewijs. Na zelfstudie of het volgen van een cursus doe je examen op een CBR-locatie. Ben je geslaagd? Je behaalde certificaat is dan 1,5 jaar geldig. Je mag vanaf je zestiende al beginnen met je autotheorie, maar het examen hoeft niet behaald te zijn voordat je begint met de rijlessen. Wel moet je je autotheorie binnen hebben op het moment dat je gaat afrijden. Meer weten over het behalen van je autotheorie? Kijk op de theoriepagina!

Tussentijdse toets
De tussentijdse toets is een oefenexamen bij het CBR, vergelijkbaar met je tentamens voordat je schoolexamen doet. Dit is niet verplicht, maar veel mensen doen deze tussentijdse toets wel.
Tijdens dit examen kun je ook alvast vrijstelling krijgen voor je bijzondere verrichtingen, waardoor je echte examen een stukje korter duurt. Bovendien weet je zo beter wat je kan verwachten tijdens het afrijden.

Je doet dit op ongeveer 75% van je opleiding en tijdens dit moment ga je met je eigen instructeur naar het CBR. Na een kennismakingsgesprek met de examinator ga je 35 tot 40 minuten rijden en daarna bespreken we hoe je rit is gegaan. We benoemen waar je nog wat extra aandacht aan moet geven, maar ook wat er goed ging. Weinig aan te merken? Top! Dan ben je bijna klaar om af te rijden.

Voordelen: Veel mensen slagen door deze ervaring sneller voor het echte rijexamen en dat bespaart natuurlijk een hoop extra lestijd en geld. Hoe komt dat? Je weet na het doen van de toets beter wat het examen inhoudt en je krijgt door de feedback van de examinator meer inzicht in je sterke kanten en je verbeterpunten. Ook kan je een vrijstelling krijgen voor de bijzondere verrichtingen, zodat je die op je echte examen niet meer hoeft te doen. Je kan dus eigenlijk je rijexamen zo in twee etappes afleggen.

Nadeel: De tussentijdse toets kost ook geld. De ervaring leert dat de kosten die je hiermee maakt ruimschoots terugverdiend worden door de ervaring die je opdoet en de veel grotere kans om daarna in één keer je examen te halen.

Praktijkexamen
Het moment is daar: je gaat praktijkexamen doen. Net als de tussentijdse toets duurt je rijexamen ongeveer 40 minuten. Tijdens deze rit gaat de CBR-examinator kijken of je rijvaardigheid goed genoeg is om zelfstandig de weg op te mogen.

Wat moet je kunnen?
Autorijden is behalve een fysieke vaardigheid ook een cognitieve vaardigheid. Dat betekent dat je goed op het verkeer kan anticiperen, je de regels kent (en je eraan houdt natuurlijk) en dat je de juiste mindset hebt.
Belangrijke criteria om te slagen zijn dus of je veilig rijdt, of je je tempo aanpast aan gevaarlijke omstandigheden en of je goed kan reageren op drukke situaties. Het is ook belangrijk dat je een goede balans weet te vinden tussen veilig en vlot rijden. Te hard willen kan tot gevaarlijke situaties leiden, maar te langzaam rijden ook.
Als je er nog geen vrijstelling voor hebt, wordt er ook gekeken of je de bijzondere verrichtingen netjes en veilig uitvoert. Heb je bovengenoemde punten onder de knie, dan beoordeelt de examinator dat je veilig zelfstandig de weg op kan.

Naar het gemeentehuis
Geslaagd? Gefeliciteerd! Als je het praktijkexamen hebt gehaald kan je daarna een afspraak maken bij het gemeentehuis om je rijbewijs aan te vragen. Dit werkt hetzelfde als bij het aanvragen van je ID-bewijs of paspoort. Neem dus bij het aanvragen het benodigde bedrag mee (dit vind je op de site van de gemeente) en ook een legitimatie en een recente pasfoto. Na ongeveer vijf werkdagen kan je het rijbewijs ophalen. Hoe enthousiast je ook bent: let op dat je pas mag rijden als je het rijbewijs in je bezit hebt!

Veel plezier voor de rest van je leven met rijden!

 

 

Motorrijrijbewijs halen in 6 werkdagen

Speciaal voor het nieuwe seizoen heeft Rijschool Loef voor de motorrijlessen een leuk actiepakket samengesteld.

24 uur rijles inclusief AVB en AVD examen €1500.

Het opleidingstraject voor het motorrijbewijs bestaat uit twee examen onderdelen: deel 1 is het AVB examen: voertuigbeheersing en bijzondere verrichtingen zoals een halve draai maken, een langzame slalom en diverse remoefeningen waaronder het uitvoeren van een precisiestop en deel 2 het AVD examen: gaat over verkeersinzicht op de openbare weg.

Examen

Elk deel wordt afgesloten met een eigen examen. Voor deel 1 wordt grotendeels gereden op privéterrein in Barneveld, waar uiteindelijk ook het AVB examen zal worden afgenomen. Cursisten die reeds in het bezit zijn van een geldig autorijbewijs, hoeven voor dit deel geen extra theorie-examen af te leggen. Goed te weten is dat het behaalde diploma voor deel 1 geldig is voor onbepaalde tijd.Verkeerskennis komt aan bod in deel 2 het AVD examen en wordt uitgevoerd op de openbare weg. De nadruk ligt hier met name op veilig rijden en vlot rijden waar dat kan.

21 jaar en ouder

Interessant te melden is dat vanaf 21 jaar direct kan worden gestart met motorrijlessen voor het A80-rijbewijs ofwel voor het rijden op zware motoren. Deze cursisten, die maar 1x examen hoeven te doen, rijden de eerste 2 jaar na het behalen van dit rijbewijs op middelzware motoren tot 35 kW. Na 2 jaar komt de aantekening code 80 te vervallen en wordt het A80-rijbewijs omgezet naar een volwaardig A-rijbewijs. Vanaf dat moment mag dus op de openbare weg worden gereden op alle zware motoren zonder begrenzing. Leerlingen jonger dan 21 jaar dienen wel de conventionele examenroute af te leggen, zoals hierboven beschreven. 

*Rijschool Loef, opgericht in 2009, is gespecialiseerd in het geven van (categorie B) autorijlessen voor jong en oud en motorrijlessen (categorie A). Daarnaast leidt deze franchisenemer (startende) ondernemers op die op termijn een eigen rijschool willen openen onder eigen naam.   

Schrijf je snel in op www.rijschoolloef.nl,

Rijschool-eigenaar Casper Loef verzorgt de lessen geheel in eigen beheer, gedurende 1 dag per week.

Meer informatie

Rijschool Loef, Zwanebloem 9, 3931 WK Woudenberg, contactpersoon: C. Loef, info@rijschoolloef.nl, www.startjerijschool.nl

Reviews

Ik heb een hele fijne tijd gehad bij rijschool Loef. Casper heeft veel geduld waardoor ik niet bang was fouten te maken. De lessen worden gegeven op een manier die bij jou past en aangepast op de punten die voor jou nodig zijn. Door de goede lessen heb ik in één keer mijn rijbewijs gehaald en voel ik me nu zelfverzekerd in het verkeer. Zeker een aanrader!

Lois Roest

Hele fijne en leuke rijlessen gehad! Casper heeft een fijne manier van les geven, en de lessen waren uitdagend en afwisselend.

Carmen

Top rijschool, voor iemand met faalangst en ADD super goed geholpen, hele fijne tijd gehad 🙂

Annabelle Marijt

Ik heb een erg fijne tijd bij Rijschool Loef gehad. Mede door de vele variatie van de lessen vloog de tijd altijd voorbij! Er wordt echt gekeken naar wat jij als persoon nodig hebt en welke manier het beste werkt. Ik heb dit als zeer fijn ervaren! Daarnaast waren de spelletjes tijdens de lessen ook altijd erg leerzaam! Kortom een echte aanrader 😄

Anouk Hoogesteger

Casper zorgt altijd voor leuke en leerzame lessen. Hij zorgt voor veel afwisseling en weet leuke spellen waardoor je gemakkelijker bepaalde dingen kunt leren. Ook is hij persoonlijk en kijkt hij naar de dingen die voor jou het beste werken. Ik kon me geen betere rijinstructeur wensen!!

Roanne Hardeman

Casper kijkt naar iedere persoon individueel, wat hij of zij nodig heeft. De lessen zijn gevarieerd, leerzaam en heb je veel lol. Casper zal 100% voor je willen gaan, om jouw het roze kaartje te bezorgen.

Michelle van Vliet

Rijschool casper Loef is zeer zeker aan te raden.
Door te kijken naar wat de leerling nodig heeft om zijn behoeften en doelen te kunnen behalen, zorgt dit voor een zeer leerzaam/leuke en een voor de leering gerichte rijles.

Anouk D

Leuke en gezellige lessen bij Rijschool Loef! Dankzij de leerzame lessen in één keer mijn rijbewijs gehaald, super blij mee!

Mirjam van den Bosch

Het was geen les saai bij Casper in de auto! Dankzij de afwisseling in de lessen en de welbekende spelletjes was elke les weer erg leerzaam. En dan ook nog eens zo’n auto waar je in mag rijden!

Arjan Van Dijk

Gratis proefles aanvragen

Superscherpe prijzen en gezellige rijlessen, helemaal afgestemd op jouw persoonlijke leerstijl. Dát is Rijschool Loef. Vrijblijvend kennismaken? Stap in!

Ik wil een gratis proefles