Lessen, theorie, tussentijdse toets, bijzondere verrichtingen; er komt aardig wat op je af als je leert autorijden. We geven hieronder een korte samenvatting van wat je te wachten staat.
Het begin
Je begint met het leren bedienen van de auto en ondertussen werken we aan je verkeersinzicht.
Verkeersinzicht houdt in dat je als chauffeur op de juiste manier reageert op situaties in het verkeer. Bijvoorbeeld wat de volgorde van oversteken op een kruispunt is, het tijdig leren herkennen van mogelijke gevaren en weten hoe je daarop reageert. Rent er ineens een kind de weg op? Dat heb jij ruim op tijd in de gaten, waardoor je direct het gas kan loslaten of kan remmen. Een goed verkeersinzicht zorgt voor meer veiligheid op de weg.
Bijzondere verrichtingen
Bijzondere verrichtingen zijn een onderdeel van je praktijkexamen. Denk hierbij aan parkeren en omkeren in verschillende situaties. Met slimme tips & tricks leer je om dit handig én veilig te doen.
Theorie-examen
Het theorie-examen is natuurlijk een belangrijk onderdeel bij het halen van je rijbewijs. Na zelfstudie of het volgen van een cursus doe je examen op een CBR-locatie. Ben je geslaagd? Je behaalde certificaat is dan 1,5 jaar geldig. Je mag vanaf je zestiende al beginnen met je autotheorie, maar het examen hoeft niet behaald te zijn voordat je begint met de rijlessen. Wel moet je je autotheorie binnen hebben op het moment dat je gaat afrijden. Meer weten over het behalen van je autotheorie? Kijk op de theoriepagina!
Tussentijdse toets
De tussentijdse toets is een oefenexamen bij het CBR, vergelijkbaar met je tentamens voordat je schoolexamen doet. Dit is niet verplicht, maar veel mensen doen deze tussentijdse toets wel.
Tijdens dit examen kun je ook alvast vrijstelling krijgen voor je bijzondere verrichtingen, waardoor je echte examen een stukje korter duurt. Bovendien weet je zo beter wat je kan verwachten tijdens het afrijden.
Je doet dit op ongeveer 75% van je opleiding en tijdens dit moment ga je met je eigen instructeur naar het CBR. Na een kennismakingsgesprek met de examinator ga je 35 tot 40 minuten rijden en daarna bespreken we hoe je rit is gegaan. We benoemen waar je nog wat extra aandacht aan moet geven, maar ook wat er goed ging. Weinig aan te merken? Top! Dan ben je bijna klaar om af te rijden.
Voordelen: Veel mensen slagen door deze ervaring sneller voor het echte rijexamen en dat bespaart natuurlijk een hoop extra lestijd en geld. Hoe komt dat? Je weet na het doen van de toets beter wat het examen inhoudt en je krijgt door de feedback van de examinator meer inzicht in je sterke kanten en je verbeterpunten. Ook kan je een vrijstelling krijgen voor de bijzondere verrichtingen, zodat je die op je echte examen niet meer hoeft te doen. Je kan dus eigenlijk je rijexamen zo in twee etappes afleggen.
Nadeel: De tussentijdse toets kost ook geld. De ervaring leert dat de kosten die je hiermee maakt ruimschoots terugverdiend worden door de ervaring die je opdoet en de veel grotere kans om daarna in één keer je examen te halen.
Praktijkexamen
Het moment is daar: je gaat praktijkexamen doen. Net als de tussentijdse toets duurt je rijexamen ongeveer 40 minuten. Tijdens deze rit gaat de CBR-examinator kijken of je rijvaardigheid goed genoeg is om zelfstandig de weg op te mogen.
Wat moet je kunnen?
Autorijden is behalve een fysieke vaardigheid ook een cognitieve vaardigheid. Dat betekent dat je goed op het verkeer kan anticiperen, je de regels kent (en je eraan houdt natuurlijk) en dat je de juiste mindset hebt.
Belangrijke criteria om te slagen zijn dus of je veilig rijdt, of je je tempo aanpast aan gevaarlijke omstandigheden en of je goed kan reageren op drukke situaties. Het is ook belangrijk dat je een goede balans weet te vinden tussen veilig en vlot rijden. Te hard willen kan tot gevaarlijke situaties leiden, maar te langzaam rijden ook.
Als je er nog geen vrijstelling voor hebt, wordt er ook gekeken of je de bijzondere verrichtingen netjes en veilig uitvoert. Heb je bovengenoemde punten onder de knie, dan beoordeelt de examinator dat je veilig zelfstandig de weg op kan.
Naar het gemeentehuis
Geslaagd? Gefeliciteerd! Als je het praktijkexamen hebt gehaald kan je daarna een afspraak maken bij het gemeentehuis om je rijbewijs aan te vragen. Dit werkt hetzelfde als bij het aanvragen van je ID-bewijs of paspoort. Neem dus bij het aanvragen het benodigde bedrag mee (dit vind je op de site van de gemeente) en ook een legitimatie en een recente pasfoto. Na ongeveer vijf werkdagen kan je het rijbewijs ophalen. Hoe enthousiast je ook bent: let op dat je pas mag rijden als je het rijbewijs in je bezit hebt!
Veel plezier voor de rest van je leven met rijden!
Superscherpe prijzen en gezellige rijlessen, helemaal afgestemd op jouw persoonlijke leerstijl. Dát is Rijschool Loef. Vrijblijvend kennismaken? Stap in!
Ik wil een gratis proefles