Faalangst bij een Rij-examen

Niet zelden hebben mensen last van faalangst als zij examen moeten doen. En die faalangst komt helaas ook voor als je het theorie-examen of praktijk-examen moet doen voor je rijbewijs. Door onvoldoende oog te hebben voor het fenomeen faalangst bij een rijschool gebeurt het helaas maar al te vaak dat kandidaten onnodig zakken voor het theorie-examen of praktijk-examen. Met alle stress en kosten die daar het gevolg van zijn.

 

Vooral kleinere rijscholen staan bekend om hun oog en oor voor de kandidaten en de faalangst die kan optreden. Juist hun mens-gerichte aanpak, de persoonlijke begeleiding en het nauwe contact tussen rij-instructeur en kandidaat maakt dat mensen met faalangst bij een kleinere rijschool beter presteren als het aankomt op hun theorie-examen of praktijk-examen voor het rijbewijs.

 

Maar wat is faalangst nou eigenlijk? Faalangst kan meerdere oorzaken hebben, zoals een streven naar perfectie, een laag zelfbeeld, negatieve ervaringen, sociale druk of dat de eigenwaarde afhankelijk is van een te behalen resultaat. En een combinatie van deze factoren zal eerder en sneller leiden tot het ontwikkelen van faalangst.

 

Iemand die al 1 of 2 keer is gezakt voor zijn examen zal bij een volgende keer meer kans hebben op faalangst en veel meer druk voelen om dit keer wel te slagen. De verhalen zijn legio dat anderen wel in 1 keer hun rijbewijs hebben gehaald. Als je dat dus in 2 of 3 keer doet wordt je al snel gezien als ‘sukkel’. En dat is helemaal niet juist. Slechts 49% van de kandidaten landelijk slaagt in 1 keer. Alle anderen doen er dus minstens 2 of meer keren over!

 

Juist het persoonlijk contact met de rij-instructeur van een wat kleinere rijschool kan dan al snel helpen om over die faalangst heen te komen. Allereerst zal de rij-instructeur je erop wijzen dat enige vorm van nervositeit en angst heel normaal is. Het maakt de stof adrenaline aan in ons lichaam waardoor we meer alert zijn en sneller en beter reageren. Een beetje angst en stress is dus juist goed!

 

Daarnaast zal de rij-instructeur je helpen om de gedachten die vooraf gaan aan de faalangst bij een rij-examen te herkennen en te ondervangen. Door positieve vormen van zelf-spraak te gebruiken, complimenten te geven bij goede verrichtingen en de erkenning dat fouten maken goed is (want je leert ervan!) groeit je zelfvertrouwen en dus wordt je faalangst verminderd.

 

Daarnaast kun je door speciale ademhalingsoefeningen jezelf rustiger maken. En dat kan ook achter het stuur! Adem in, hou je adem even in en adem dan rustig uit. Door dit ritueel uit te voeren tijdens het rijden leer je meteen meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren waardoor je sneller en makkelijker reageert op situaties in het verkeer.

 

Tot slot zal de rij-instructeur je leren hoe je kleine en realistische doelen kunt stellen op weg naar je rij-examen en ter voorkoming van je faalangst. Door steeds te focussen op één enkele oefening, in plaats van meerdere oefeningen tegelijkertijd in een les, ben je in staat om het voertuig goed te beheersen en krijg je steeds meer zelf-vertrouwen in eigen kunnen. En juist dat zelf-vertrouwen maakt dat de kans op faalangst kleiner wordt.

 

Tot slot zal een goede rij-instructeur ook met je oefenen met een of enkele realistische examen-oefeningen. Dus er komt iemand naast je zitten, iemand anders dan je rij-instructeur, om jou vervolgens het ‘examen’ af te nemen. En dit gaan we je vooraf vertellen. Zo leer je herkennen wanneer faalangst op komt en kun je de geleerde oefeningen in praktijk brengen om de faalangst onder controle te krijgen. En ja, dat is ons vak als rij-instructeur. Dat is meer dan lessen draaien en verkeersregels kennen. Het draait om jou!

Terug naar overzicht

Gratis proefles aanvragen

Superscherpe prijzen en gezellige rijlessen, helemaal afgestemd op jouw persoonlijke leerstijl. Dát is Rijschool Loef. Vrijblijvend kennismaken? Stap in!

Ik wil een gratis proefles