Geheim van een geslaagd Rij-examen

Cursisten die net beginnen met hun Rijlessen zijn altijd zenuwachtig. En terecht. Want naast of achter de bestuurder zitten is nou eenmaal anders dan zelf het stuur in handen nemen. In dit geval dus letterlijk. En in de aanloop naar een Rij-examen wordt gewerkt aan 3 belangrijke dingen: Verkeersregels, Voertuig Beheersing en Verkeers-inzicht

Als Rij-instructeur ligt de nadruk vooral op de laatste 2, Voertuigbeheersing en Verkeersinzicht. En dat laatste volgt uit de verkeersregels. Want als iedereen dezelfde verkeersregels gebruikt kun je anticiperen op wat er om je heen gebeurt en hoe je daar zo veilig mogelijk mee om kan gaan. En als je voldoende rij-lessen neemt dan groeit zowel de vertrouwdheid met het voertuig als het verkeersinzicht. En jouw rol daarin als verkeersdeelnemer.

Nu krijgen we al van jongs af aan les in verkeersinzicht. Dat begint al op de lagere school bij onze eerste fiets Rij-examen. De lessen over de betekenis van de verkeersborden. De basis regels van het verkeer, enzovoorts. Toch is het Rij-examen voor een automobilist anders…

Als automobilist-in-spé wordt je namelijk geacht voorspelbaar rij-gedrag te vertonen. Dit doe je door tijdig richting aan te geven, goed in je spiegels te kijken, rustig op te trekken enzovoorts. Een rij-examinator heeft daarvoor allerlei criteria waaraan je moet voldoen om je rij-gedrag te beoordelen. Door goed aan die criteria en regels te voldoen geef je aan dat je begrijpt wat je verantwoordelijkheid is als bestuurder van een gemotoriseerd voertuig zoals een auto of motor.

Bovendien geeft voorspelbaar gedrag een duidelijke indicatie dat je je niet alleen bewust bent van die verantwoordelijkheid maar is het ook een goede indicator van je zelfvertrouwen achter het stuur. Want dat is een ‘zacht criterium’ waarop de rij-examinator je uiteindelijk beoordeelt. Zelfvertrouwen achter het stuur komt namelijk voort uit verkeersinzicht, voertuigbeheersing en het kunnen anticiperen op wat komen gaat. En vooral jouw rol in die verkeerssituatie, ook bij het Rij-examen.

Als je dus met vlag en wimpel wil slagen voor je Rij-examen dan is het krijgen en tonen van zelfvertrouwen in jezelf en je voertuig het eerste en belangrijkste doel dat we nastreven. En eerlijk gezegd, dat zelfvertrouwen groeit met het toenemen van je ervaring. Daarom kun je maar beter een paar lessen meer dan een paar lessen te weinig nemen. Want met elke rijles hebben we de kans om je meer te vertellen over verkeersinzicht, je steeds meer  te leren over die criteria die je rij-examinator hanteert voor zijn beoordeling en met elke bijzondere verrichting stijgt je gevoel van ‘voertuigbeheersing’.

Voor een goed Rij-examen werken we dus niet zozeer met regels, wetten en criteria maar eerst en vooral aan jou als verkeersdeelnemer, je verantwoordelijkheid en je zelfvertrouwen. Want als we dat goed doen is de kans op een succesvol Rij-examen het grootst. En dat is ons vakmanschap bij Rijschool Loef!

Terug naar overzicht

Gratis proefles aanvragen

Superscherpe prijzen en gezellige rijlessen, helemaal afgestemd op jouw persoonlijke leerstijl. Dát is Rijschool Loef. Vrijblijvend kennismaken? Stap in!

Ik wil een gratis proefles